Květák

Zelenina

Cena:39.00
Vložit do košíku

Farma Morava Cena Kč/ks

Květák obsahuje hlavně vitamín C, v menším množství i vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Při hodnocení jeho složení nesmíme zapomenout na velký obsah vody, vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálních látek a malé množství tuků a mastných kyselin.

Květák má typickou nasládlou chuť a intenzivní aroma, které se ještě zvýrazňuje při vaření ve vodě. Může se konzumovat syrový. Tak je zaručené zachování vitamínu C. Častěji ho ale tepelně zpracováváme. Může se vařit, dusit, gratinovat, smažit v těstíčku, trojobalu – Smažený květák v pivním těstíčku nebo jako květákové placičky, zapékat s vejci nebo připravovat jako mozeček. Může se ochucovat různými druhy koření. Připravují se z něj krémové polévky – Krémová, květáková polévka z Francie – Creme Dubarry, přidává se spolu s další zeleninou do vývarů, dělají se z něj přílohy k masům. Květák se může konzervovat sterilizací ve sladkokyselém nálevu nebo se běžně zmrazuje.