Zelí hlávkové

Zelenina

Cena:16.00
Vložit do košíku

Cena Kč/kg. Vypěstováno na Jižní Moravě.

Obsahuje důležité vitamíny řady C, K, E a flavonoidy. Ty jak známo působí jako antioxidant. Díky nízké energetické hodnotě se využívá i při dietním stravování, avšak vyvarovat by se ho měli lidé, kteří trpí na nadýmání. Vaříme-li zelí, můžeme dýchat jeho výpary a účinně se tím zbavit bolestí hlavy. Cínové nádoby vyčistíme drhnutím nasekanými zelnými listy. Krájené zelné listy zmírňují otoky.

Bílé zelí na rozdíl od červeného připravujeme především na slaný způsob. Rozumí si s drůbeží – Kuřecí stehna na zelí, bramborami, luštěninami, hovězím, uzeninou, mořskými plody, jehněčím, zabíjačkovým pochoutkám, k nakládání uzenáčů, utopenců, zeleniny. V zelňačce představuje dominantní surovinu – Kulinářská zelňačka. Ve studené kuchyni ho najdeme v salátech.