Okurka hadovka

Zelenina

Cena:15.00
Vložit do košíku

Cena za ks. Dovoz, aktuálně není BIO.

Dužina se skládá z více jak z 95% vody, 2,5% cukru a minerálů. Nezanedbatelné je i množství vitamínů, především C, B1 a B2. Cenné jsou i bílkoviny, které pročišťují ústrojí, povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení a působí hojivě na pokožku. Vymačkaná šťáva posiluje pružnost vlasů a vazivových tkání. Proto také často přikládáme plátky okurky na pleť a oči. Okurky pleť pročišťují, zklidňují záněty a otoky očí.

Okurka je nejchutnější v nejrůznějších salátech. Oloupané a rozkrájené plody trpí vzdušným kyslíkem, tím dochází k velkým ztrátám vitamínu C, proto je krájíme až před konečnou úpravou. Okurka se přidává do studených polévek, na obložené sendviče a chlebíčky. Nastrouhané okurky se přidávají do jogurtů a tvarohů. Také je můžeme stejně jako cuketu plnit mletým masem a zapékat. Osolením uvolní okurka vodu, kterou můžeme podle potřeby slít. Okurka je velice žádanou zeleninou při udržování štíhlé linie a při různých dietách. Také ji najdeme v řadě kosmetických přípravků.